In een vloeibaar medium zijn er een reeks variabelen die dienen als indicatoren voor de kwaliteit of toestand van dat medium. Wanneer deze variabelen of waarden worden gewijzigd, is dit meestal synoniem met microbiologische activiteit of een externe wijziging.
In de landbouw hebben groenten een tolerantiemarge voor bepaalde stoffen of chemische componenten, als deze marge wordt overschreden, wordt het medium giftig. Hetzelfde gebeurt in aquaria of bassins die vissen of andere dieren bevatten, of uiteraard ook in stoffen voor menselijke consumptie.
Enkele van deze variabelen of indicatoren zijn:
PH: De zuurgraad of alkaliteit van het medium verraadt ons, als gevolg van de concentratie van waterstofionen. Het PH-bereik is van 0 tot 14, waarbij PH 7 een neutrale waarde is. Zowel zeer basale als zeer zure waarden impliceren toxiciteit voor levende wezens.
Geleidbaarheid: het wordt gebruikt om de concentratie van zouten of kationen in een waterig medium te bepalen. Bij hogere geleidbaarheidswaarden, hogere concentratie en ook hoger zoutgehalte.
Oxido-reductie: Oxido-reductieprocessen zijn het natuurlijke systeem van elektronenuitwisseling tussen twee lichamen of media, degene die oxideert, verliest ze en degene die ze vermindert, wint ze. Dit proces kan synoniem zijn met een verandering in de concentratie van zouten of opgeloste stoffen of biologische activiteit.
Opgeloste zuurstof: De zuurstofconcentratie in water is essentieel voor aquaria, vijvers en tanks waar levende wezens zijn, bepaalt hun overleving. In zoet waterreservoir of zelfs afvalwater bepaalt de zuurstofconcentratie de kwaliteit van het water en geeft het de huidige microbiologische activiteit aan.
Chloor: Chloor is een element dat wordt gebruikt om zwembaden te desinfecteren, maar het kan ook een symptoom zijn van giftigheid van water voor menselijke consumptie.
We hebben een grote verscheidenheid aan instrumenten voor de controle van al deze variabelen, het kunnen draagbare of laboratoriumapparaten zijn, maar ze zullen allemaal nauwkeurig de waarde bepalen die ons interesseert.
Draagbare apparaten zijn erg handig voor veldwerk of voor inspecties in dezelfde controleomgeving. Met laboratoriumapparatuur is de besturing veel uitgebreider en maakt het zelfs mogelijk om gegevens direct op een computer te visualiseren en op te slaan.
De instrumenten worden geleverd met een vooraf bepaalde sonde en onderhouds- en kalibratieoplossingen voor de sonde-elektroden.
De controle van deze variabelen wordt uitgevoerd op vloeibaar medium of op zeer zachte vaste stoffen zoals crèmes.
In voeding: Variabelen zoals PH of geleidbaarheid kunnen ons helpen bepalen of bepaalde vloeibare voedingsmiddelen al dan niet geschikt zijn voor consumptie, of dat ze op een bepaald punt in de productie optimale eigenschappen hebben, bijvoorbeeld in kazen.
In aquacultuur en aquaria: We moeten een uitgebreide controle hebben over het zoutgehalte, de pH en de hoeveelheid opgeloste zuurstof in water. Vissen, algen, enz. Hebben specifieke waarden nodig om te overleven, als ze worden overschreden, wordt het milieu giftig en zou daardoor het leven van deze dieren in gevaar brengen.
In zwembaden: zwembadwater moet voldoen aan de voorwaarden om te baden, hier zijn waarden als geleidbaarheid, zoutgehalte, pH of chloorgehalte essentieel om het zwembad gedesinfecteerd en schoon te houden.
In waterbehandelingscentra: Om het zuiveringsproces van water voor menselijke consumptie te beheersen, is de controle van PH, zoutgehalte, geleidbaarheid, chloor of zuurstofwaarden essentieel. We moeten de aanwezigheid van microbiële middelen vermijden.
In het milieu: Om de kwaliteit van het water in watervoerende lagen, vijvers, meren, moerassen, enz. Te controleren. Weet of het water symptomen van eutrofiëring vertoont en bijvoorbeeld slechte of zeer slechte zuurstofwaarden die het leven binnenin in gevaar kunnen brengen.
Meningen van onze klanten
Ontvang ons nieuws